Activitate catehetică în parohia „Înălțarea Domnului”-Eroi Oltenița

În Protopopiatul Oltenița, cateheza demonstrativă din luna septembrie a fost susținută de preacucernicul părinte Ciobanu-Popa Gabriel-Daniel, paroh al parohiei cu hramul „Înălțarea Domnului”-Eroi Oltenița.

Cum era firesc, cateheza demonstrativă a început cu recapitularea temei anterioare, „Despre sărbători”, temă în cadrul căreia părintele paroh a discutat împreună cu cei 21 de copii care fac parte din grupul catehetic, despre rolul, importanța, împărțirea, istoria pe scurt a sărbătorilor mai importante. În acest sens domniile lor s-au folosit de sfintele icoane portabile, scenele religioase aflate în registrele iconografice ale sfintei biserici, precum și de calendarul creștin ortodocs.

Calendarul Bisericii noastre a fost de fapt instrumentul de lucru prin intermediul căruia părintele Ciobanu-Popa Daniel a făcut trecerea de la cateheza anterioară la cateheza propriu-zisă, ziua de 16 august fiind ziua în care ortodocșii români îi cinstesc pe înaintașii lor pentru credința de care au dat dovadă.

Îndeplinind recomandările Sfântului Sinod care au dedicat anul 2014 „An comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”, preacucernicul părinte Ciobanu-Popa Daniel, secretarul Protopopiatului Oltenița, a considerat că este oportun să abordeze în cadrul catehezei demonstrative tema: „Importanța Sfinților Martiri Brâncoveni pentru Spiritualitatea Românească”.

Utilizând mijloacele moderne de transmitere a învățăturilor religioase (videoproiector, ecran de proiecție, laptop), părintele paroh le-a prezentat copiilor, într-un program powerpoint, viața și activitatea Voievodului Constantin Brancoveanu, insistând asupra ultimei zile a acestuia, zi în care domnitorul a trebuit să jertfească viața sa, a celor patru copii ai săi, precum și a sfetnicului Ianache pentru credința strămoșească.

Copiii au înțeles că în acel moment de răscruce pentru țara noastră, domnitorul Brâncoveanu a ales să-și jertfească mai bine fiii, decât neamul, în acest fel ei devenind sfinți și mijlocitori ai noștrii în rugăciune, dar și adevărate exemple de jertfelnicie.

Înainte de a merge la casele lor pentru a deveni ei mărturisitori, copiii au primit de la părintele paroh dulciuri și iconițe.

Invitați au fost: preacucernicul părinte Ciobanu Nicolae de la parohia „Sfântul Nicolae” și „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”-Oltenița, preacucernicul părinte Veșteman Marin de la parohia „Sfântul Nicolae” și „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”-Oltenița, preacucernicul părinte Saroș Gheorghe de la parohia „Sfântul Nicolae”-Oltenița Nord, preacucernicul părinte Enică Ionel de la parohia „Înălțarea Domnului”-Eroi Oltenița, preacucernicul părinte Dumitrică Dumitru de la parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Oltenița, preacucernicul părinte Cipleu Rodin- Bogdan de la parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Oltenița, preacucernicul părinte Anca Cristian de la parohia „Sfântul Nicolae”-Oltenița Nord, preacucernicul diacon Veșteman Valentin-Ionuț de la parohia „Sfântul Nicolae” și „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”-Oltenița, preacucernicul părinte Zărnoeanu Dumitru de la parohia „Sfântul Mucenic Dimitrie”-Surlari și domnișoara Sfetcu Liliana, profesor de religie la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”-Oltenița.

A consemnat preacucernicul părinte Zărnoeanu Dumitru, responsabil cu catehizarea tineretului din cadrul Protopopiatului Oltenița.
Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...