Adresă: Str. Tineretului, nr. 29A
Preot paroh: Gabriel Daniel CIOBANU-POPA
Preot coslujitor: Ionel ENICĂ
ISTORICUL COMUNITĂŢII
Biserica se află pe strada Tineretului, numărul 29A, stradă principală ce străbate Municipiul Olteniţa, de la nord către sud, în prelungirea DN4, Bucureşti - Olteniţa. Pe această stradă magistrală a Olteniţei se poate ajunge în Portul Olteniţa, de unde se poate distinge foarte clar peste Dunăre oraşul bulgăresc Tutrakan.
În anul 1925 vatra oraşului s-a mărit prin adăugarea „Atârnaţilor“, o suprafaţa de teren de circa 600 m lungime, care separase mult timp comuna suburbană Olteniţa de oraşul Olteniţa.
ISTORICUL PAROHIEI
În scurt timp, în acest nou cartier al oraşului s-au construit case şi implicit a crescut numărul locuitorilor. Populaţia din noul cartier, dar şi ceilalţi locuitori din oraş, aveau nevoie de un nou lăcaş de cult, deoarece numărul locuitorilor crescuse de aproape 20 de ori, în comparaţie cu anul înfiinţării, când s-a construit prima biserică, catedrala cu hramul Sf. Ierarh Nicolae din centrul oraşului. Pentru construirea noului lăcaş de cult, Primăria a donat un teren cu suprafaţa de 3000 mp. Protopopiatului judeţului Ilfov, Circa nr. 2 Budeşti, unde îşi avea atunci reşedinţa protopopiatul. Împreună cu primăria s-a convocat în ziua de 25 iulie 1937 adunarea generală parohială a Parohiei comunei urbane Olteniţa, în sala Teatrului Comunal, unde s-a pus în discuţie construirea unei noi biserici ce urma să fie ridicată pe terenul donat de Primărie, cu un deviz de 2.500.000 lei. Planul de construcţie al noului edificiu de cult a fost întocmit de arhitecta Henrieta Delavrancea-Gibory. Pentru strângerea fondurilor s-a făcut o listă de subscripţie publică. Întrucât suma colectată de la locuitori era insuficientă, Primăria oraşului, printr-o adresă datată 29 aprilie 1936, a solicitat prefecturii Ilfov un ajutor financiar de 500.000 lei, din fondurile judeţului. Prefectura a onorat această cerere, astfel construcţia bisericii a putut fi finalizată. Locul ales pentru construirea acestui lăcaş de cult a fost lângă cimitirul eroilor căzuți pe aceste locuri în Primul Război Mondial, străjuit de monumentul ridicat în memoria eroilor care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc, şi Mormântul Eroului Necunoscut. În actul de fondare se arată că edificiul „va purta numele de „Biserica Eroilor“, deoarece trebuia să se ridice o asemenea biserică pe locurile unde s-au dat foarte multe lupte pentru apărarea ţării şi întregirea neamului şi unde odihnesc eroii“[Done Şerbănescu, Momente din Istoria Olteniţei, Olteniţa 2009, p. 100-102. ].
ISTORICUL BISERICII
Între timp, trecerea anilor şi-au lăsat amprenta asupra sfintei biserici şi edificiul s-a deteriorat, iar în urma cutremurului din 4 martie 1977 turla mare a bisericii a fost grav afectată. Ca urmare, în anii 1977 – 1978, din iniţiativa preotului paroh Gheorghe Mateescu, turla cea mare a bisericii a fost consolidată, acoperişul a fost rectificat, şi s-a revenit asupra picturii iniţiale realizată de pictorul C. Călinescu. Mai aproape de zilele noastre, între anii 2005- 2006, s-au impus noi lucrări de renovare la sfântul lăcaş, care au fost efectuate din iniţiativa preotului paroh Marian St. Necula, protopop al Olteniţei. După această intervenţie, sfântul lăcaş a fost resfinţit, slujba fiind săvârşită de P.S. dr. Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, înconjurat de un sobor de preoţi.
Deasupra uşii de la intrarea în biserică se află PISANIA scrisă pe tencuială: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu binecuvântarea Sfântului Duh ridicatu-s-a acest sfânt lăcaş cu hramul „Înălţarea Domnului“, între anii 1937 – 1939, în vremea vrednicilor de pomenire Patriarhi ai României Miron şi Nicodim, prin contribuţia credincioşilor olteniţeni şi sub oblăduirea consiliului parohial în frunte cu p.c. pr. paroh Nicolae Andreescu. Arhitect H. Delavrancea Gibory, pictor C. Călinescu. În anul 1971 s-au adus unele îmbunătăţiri, paroh fiind pr. N. Rentea. În urma cutremurului din 1977 au fost efectuate ample lucrări de consolidare a celor două turle, s-a restaurat pictura de către pictorul N. Samoilă, iar întregul acoperiş a fost refăcut. Toate aceste lucrări realizându-se sub conducerea consiliului parohial condus de p.c. pr. protoiereu Necula St. Marian, preoţi conslujitori fiind p.c. preot Simion Constantin şi Enică Ionel, pictor d-l Nichita Ioan. Prin contribuţia credincioşilor din Olteniţa şi cu ajutorul substanţial al unor binefăcători dinafara oraşului. Slujba de resfinţire s-a săvârşit de către P.S. Dr. Damaschin, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în ziua de 19.09 a anului 2006. Binecuvântează Doamne pe cei ce iubesc podoaba casei Tale”.
ARHITECTURA
Această biserică are forma de navă, construită din cărămidă, posedă trei turle zidite şi învelite cu tablă galvanizată, două ridicate pe pronaos de formă octogonală, cealaltă ridicată deasupra naosului, are 12 laturi şi pe fiecare latură câte o fereastră. Sfântul Lăcaş are lungimea de 23 m, lăţimea de 8 m şi înălţimea de 18 m. Turla mare se sprijină pe 4 arce de cerc ce formează 4 pandantivi de dimensiuni medii. Altarul este semicircular, acoperit de o semicalotă sferică şi se desparte de naos printr-o catapeteasmă sculptată în lemn şi îmbrăcată în foiţă de aur. Naosul vine în prelungirea pronaosului, iar, de-o parte şi de cealaltă a naosului, întâlnim două mici adâncituri, ce dau senzaţia de existenţă a două abside.
Atât în naos, cât şi în pronaos se află două policandre noi lucrate în bronz. În pronaos sunt doi stâlpi ce formează trei arcade şi care se prelungesc printr-un zid până în bolta de formă semicilindrică, în spatele căruia se găseşte cafasul, care are balustrada zidită şi pictată cu medalioane de sfinţi. Pridvorul, foarte încăpător, are formă pătrată, iar deasupra lui întâlnim o calotă sferică pe care este pictat, pe un medalion mare, Sfântul Ioan Botezătorul, prelungindu-se în jos cu scene biblice.
PICTURA
Biserica a fost pictată de pictorul C. Călinescu în anul 1939. Pictura în ulei, în stilul neorealist românesc, a mai fost restaurată în anul 1977 de către pictorul N. Samoilă şi în anul 2006 de către pictorul Nichita Ioan.
PREOȚII
PREOȚII slujitori, de la înființare până în prezent: Preot Sava Trifu (1937-1970), Preot Andreescu Nicolae (1937-1957), Preot Mateescu Gheorghe (1985-2000), Preot Rentea Nicolae (1976-1986), Preot Simion Constantin (1986-2011), Preot Necula Marian (2005-2011). În prezent slujesc următorii preoți: pc preot Ciobanu Popa Gabriel-Daniel, pc preot Enică Ionel.
ACTIVITĂȚI
Parohia are grup de cateheză în cadrul programului Hristos împărtășit copiilor.